PLOEG NOORD

Bouwprofessionals werken samenVeilige Bouwers

De bouw behoort tot de meest gevaarlijke sectoren. Jaarlijks zijn er in Nederland tientallen doden te betreuren in de bouw en vinden er honderden incidenten plaats.  Dit moet anders!

De veiligheid in de bouw wordt bepaald door de hele sector. Opdrachtgevers bepalen door hun wijze van aanbesteden de kaders waar binnen gewerkt zal worden. Bouwers bepalen hoe ze het werk gaan uitvoeren en waar ze prioriteiten leggen. Hierbij zijn het vaak de factoren Tijd en Geld die de overhand krijgen. Het wordt hoog tijd dat er gezamenlijk wordt besloten dat de veiligheid van alle betrokkenen de hoogste prioriteit heeft. Iedereen heeft het recht om veilig te kunnen te werken. Daarbij werkt dat ook de productiviteit en de kwaliteit in de hand.

Met een label VEILIGE BOUWERS zouden opdrachtgevers en bouwers kunnen uiten dat het ze echt menens is als het gaat om veilige arbeidsomstandigheden. Het label geeft aan dat bij een project, veiligheid de hoogste prioriteit heeft, nagedacht wordt over de risico's en hiervoor structurele maatregelen worden bedacht. De vakman staat centraal en er wordt op gelijkwaardig niveau met alle betrokkenen gesproken. Onveilige situaties worden gemeld en direct geëlimineerd. Er wordt actief gestuurd op het verbeteren en leren van situaties. Het streven is dat er 0 incidenten plaatsvinden. VEILIGE BOUWERS is geen nieuwe VCA. Het gaat namelijk over gedrag en leiderschap; prioriteiten stellen!

VEILIGE BOUWERS is nog niet doorontwikkeld en bevindt zich in CONCEPT fase. Wil je hierover meedenken of heb je tips, neem dan contact op met Sander de Brabander.

Sander is ook 1 van de initiatiefnemers van veiligheidsplatform Vlink. In Groningen is Vlink actief met het ondersteunen van bouwers en hun ketenpartners bij het verbeteren van hun veiligheidscultuur. Het voorkomen van ongevallen is het doel. Vlink werkt vanuit het vakmanschap van de bouwers aan het herkennen van risico's en leert hoe hier mee om te gaan. Kijk voor meer informatie op www.VlinkGroningen.nl